utorok 19. mája 2009

Vďaka domovom dlhší život

Bratislava, 19. mája 2009 – Jednou z večných túžob ľudstva je žiť naveky. Ľudia hľadajú zázračné lieky, veria v zdravú výživu, alternatívnu medicínu a pravidelný šport. Vedecké výskumy však preukázali, že najdôležitejšie je neostať sám. Život v partnerstve alebo aspoň spoločnosť druhých pozitívne vplývajú na dĺžku života. Seniori v Seniorville Jablonové sa porozprávali na túto tému s Gustávom Murínom, autorom knižky Návod na dlhovekosť.

Dnes do Seniorville Jablonové prišiel na besedu pán Gustáv Murín, ktorý má so seniormi v súčasnosti spoločnú tému, je to jeho najnovšia kniha „Návod na dlhovekosť“. Tá vychádza z vedeckého poznatku, že páry, ktoré si rozumejú, sa dožívajú vyššieho veku než jednotlivci.

Seniori so záujmom načúvali skúsenému rečníkovi. Prezradili mu svoje najobľúbenejšie jedlá a porozprávali sa na tému zdravej výživy. Všetci spolu dospeli k názoru, že láska, priateľstvo a rodina ostávajú aj v dnešnej dobe jedným zo zásadných faktorov dlhovekosti. „Bolo zaujímavé ho počúvať. Je plný optimizmu, rozosmial nás,“ pochvaľovala si akciu pani Anka.

Gustáv Murín sa však so Seniorville nestretol po prvý krát. Vo svojej knižke spomína na pani Evu, ktorá vďaka Seniorville vyriešila dilemu blízkosti rodiny a príjemného prostredia. „Manžel jej umrel pred desiatimi rokmi, deti odišli za prácou do hlavného mesta a tak žila už pár rokov sama. Ani veľkomestský ruch ju nenadchol. Dnes žije spokojne v domove dôchodcov v Jablonovom len polhodinku cesty od Bratislavy. Na dôchodku má stále spoločnosť, bez každodenných starostí s upratovaním a varením a s deťmi môže byť každý víkend.“

„Na dôchodku je veľmi dôležité, aby človek neostal sám. Samota vplýva zle na psychiku a tiež sa zvyšuje riziko napr. okradnutia, nešťastného pádu a podobne,“ hovorí o výhodách života v domove dôchodcov riaditeľ Seniorville Jablonové MUDr. Marián Jánoš.
___________________________

Seniorville Jablonové je zariadenie pre seniorov, ktorá prináša vyšší štandard sociálnych služieb. Ľudom v dôchodkovom veku ponúka kvalitnú sociálnu a zdravotnú starostlivosť prostredníctvom profesionálneho personálu, ktorý berie ohľad na ich osobné potreby a požiadavky. Cieľom Seniorville je zabezpečiť každému svojmu obyvateľovi dôstojnú a príjemnú starobu a dodávať potrebný pocit istoty a rodinnej atmosféry. Zariadenie má kapacitu 51 miest, v lete tohto roku svoje kapacity ešte zvýši dostavbou ďalšieho zariadenia pre seniorov Seniorville Jablonové II. Svoje služby poskytuje formou dlhodobých, krátkodobých a rehabilitačných pobytov. Prevádzkovateľom zariadenia je Harmónia života, n.o.
www.seniorville.sk

Žiadne komentáre: