nedeľa 13. júna 2010

Pracovná atmosféra

Zaujal ma príspevok od Moniky Jánošovej, kde písala o kolektíve a vzájomnej spolupráci. Preto som sa rozhodla aj ja napísať o pracovnej atmosfére.

Dobrá atmosféra v kolektíve patrí k dôležitým faktorom úspešnej práce. V práci sme tretinu času bežného dňa. To znamená že sme s kolegom - kolegyňou viac ako s kýmkoľvek iným (osem hodín v práci, osem hodín spánku alebo sám so sebou, nákup, hygiena, domácnosť, priatelia, občas koníček, šport a, samozrejme, rodina). Nuž, naozaj je to tak. Je mi môj kolega naozaj blízky? Naozaj ho poznám? Pozná on mňa? Nechcem ho občas vymeniť? Ale áno. Chcem. A je to normálne. Každého chceme občas vymeniť mamu, otca, súrodenca, partnera, deti a dokonca aj sami seba. Ak chceme ťahať za jeden povraz, mali by sme sa navzájom rešpektovať, poznať, dôverovať si a hlavne si pomáhať. Platí to vždy a všade. Niekedy stačí aj nerobiť si zle.

Dobrá pracovná atmosféra nie je určite proces krátkodobý a jednoduchý. Vyžaduje si podporu a záujem viacerých strán. Veľmi dôležitá je komunikácia. Jasné zadania, konkrétne otázky, spoločné úlohy, skúsenosti a trpezlivosť v prípade neistoty. Veď máme spoločný cieľ.

Nesmieme zabudnúť na záujem. Je dôležité si všímať. Je môj kolega v pohode? Je iný ako obyčajne? Viem mu pomôcť? A chcem mu pomôcť? Nie každý rád rozpráva o tom čo ho ťaží, má na to právo a to je treba rešpektovať. Niekedy je to viac ako akákoľvek pomoc. Ale byť osem hodín v práci s ťažkou hlavou či extrémne ľahkou, bez pomoci, bez vŕby a podpory nie je veru najľahšie. Empatia, vzájomná pomoc, spolupráca a pochopenie. To je liek.

Kolektív je ako človek - neexistujú dva celkom rovnaké aj keď - dve ruky dve nohy – a predsa na každého platí niečo iné.

A poznám ešte takých liekov pár :)

Neformálne stretnutia, relax, športová nálada, spoločné témy, dobré chute a pekné počasie pomôžu určite uvoľniť každé napätie, prelomiť komunikačnú bariéru a dávajú viac dôvodov na smiech. Úsmev je nákazlivý a v mnohých prípadoch aj liečivý. Má však jednu podmienku: mal by byť úprimný.

Želám vám dnes niekoľko takých a teším sa na vás.
:-)

Alena Beňová, head of HR dpt.

Žiadne komentáre: