pondelok 19. júla 2010

Myslím ekonomicky (Sprievodca študenta diskusným klubom)


V rámci môjho seriálu článkov "MBA pre samoukov" vám dnes prinášam knihu, ktorá nie je v zozname pôvodného MBA pre samoukov, ale je v mojom rozšírenom "MBA pre samoukov - Extra". Vybral som útlu knižku autorov Fedor Blaščák, Martin Mlýnek a Matúš Pošvanc s názvom Myslím ekonomicky (Sprievodca študenta diskusným klubom).

Neviem, či je v nejakej distribúcii a či sa dá kúpiť, ja som ju dostal od môjho spoločníka v podnikaní a on ju dostal od jedného z autorov. Každopádne, je to veselý, uvoľnený pohľad na ekonomické otázky - prvá časť sú akoby poznámky a nákresy z prednášok, druhá časť je venovaná zaujímavým článkom, písaných odborníkmi a viac - menej napísaná populárno - náučným štýlom, a na záver v knižke nájdeme časť diskusie o niektorých ekonomických otázkach, ako napr. otázka kapitalizmu a spotreby, dôvery v ekonomiku do budúcnosti, dôležitosť peňazí alebo možnosť zlyhania trhu.

V knižke nájdeme množstvo citátov z ekonomickej oblasti, najviac ma zaujali tieto tri:

"Najťažšia vec na svete je pochopiť, prečo existuje daň z príjmu." (Albert Einstein)
"Posledný kapitalista, ktorého obesíme bude ten, ktorý nám predal ten povraz." (Karl Marx)
"Priateľstvo založené na podnikaní je lepšie, ako podnikanie založené na priateľstve." (John D. Rockefeller)

Veľmi príjemnou časťou je aj príbeh o výrobe ceruzky a o nutnej spolupráci a výmene statkov v známom článku "Ja, ceruzka" od Leonarda E. Reada.

Knižka je taká útla, že sa dá prečítať za hodinku, ale prináša zaujímavý pohľad na zložité veci, z ktorých sa stávajú jednoduché a v mnohom pripomína prednášky Ivana Mikoša na jeho Univerzite pre moderné Slovensko.

Martin Hantabál, predseda správnej rady WBA Holding

Žiadne komentáre: