nedeľa 8. augusta 2010

Ekonomie dobra a zla


Dočítal som pred pár dňami knižku, ktorú som asi medzi poslednými zaradil do svojho výberu "MBA pre samoukov - Extra". Je to relatívne nová kniha, zrejme bežne v distribúcii a jej názov je Ekonomie dobra a zla (Po stopách lidského tázání od Gilgameše po finanční krizi), autorom je Tomáš Sedláček.

O Tomášovi som veľa počul, čítal som nejaké rozhovory s ním, ale k jeho práci som sa dostal teraz po prvý krát. Tento mladý ekonóm toho za svoj relatívne krátky profesijný život dosiahol to, čo väčšina z nás nezvládne za celý život. Táto kniha ma presvedčila, že oprávnene.

Je to vzrušujúce čítanie, i keď musím povedať, že sa mi kniha nečítala ľahko, trvalo mi to dosť dlho, kým som sa prelúskal až na koniec, pretože každá strana ma prinútila rozmýšľať nad obsahom a konfrontovať ho s mojim videním sveta. Táto cesta stála za to. Tomáš nás v knihe prevedie filozofickou cestou od Sumerov, cez Židov, antických mysliteľov, Komenského, Descarta a mnohých iných, a robí to preto, aby nám ukázal, aká je ekonómia stará, ale i to, že to nie je až taká exaktná veda, ako by sme si mohli myslieť, ale hlavne hľadá odpoveď na otázku, či má význam konanie dobra a aké (ekonomické) následky má konanie zla.

V knihe som našiel pomerne bizarný fakt, že Adam Smith nebol až taký vyhranený ekonóm veriaci na neviditeľnú ruku trhu, dokonca sa vo svojom diele od nej dištancuje. Ale svet je plný podobných prekvapení, všakže.

Optimisticky sa autor pozerá aj na krízu a hospodárske cykly: nie, že by vedel uhádnuť, kedy a ako ktorá kríza začne, či skončí, a predsa to od ekonómov (nereálne) očakávame, ale hovorí, že trhy majú v sebe zabudovanú tendenciu uchyľovať sa ku krízam, prechádzajú časmi dobrými i zlými, krízy sú náš údel a je iba na nás, koľko z nich načerpáme znamení, poučení a novej energie. Cesta k skutočnému pokroku je ako jazda po U-rampe a platia dve veci: nie je možné porodiť vyšší rád bez pôrodných bolestí a nesmie sa strácať nádej, i keď v prvej časti procesu sa prepadáme hlbšie do chaosu: i vtedy je potrebné v procese neustávať. A cituje Lukáša 9,62: "Nikto, kto položí ruku na pluh a ohliada sa naspäť, nie je spôsobilý pre Božie kráľovstvo."

A druhé ohromné posolstvo: žijeme v absolútnom nadbytku, strácame mieru pre primeranosť, čo spôsobuje úpadok. Veľmi trefne si autor pomohol citátom z Klubu bitkárov: "Človek celý deň pracuje v práci, ktorú neznáša, aby si mohol kúpiť veci, ktoré nepotrebuje."

Vrele doporučujem!

(Tento článok je súčasťou môjho cyklu článkov "MBA pre samoukov".)

Martin Hantabál, predseda správnej rady WBA Holding

Žiadne komentáre: