piatok 8. novembra 2013

Posedenie s pani riaditeľkou pri káve a koláčiku

V ZSS Seniorville nám nie je ľahostajné, ako klienti trávia svoj voľný čas. Našou snahou je vyplniť ho čo najefektívnejšie, tak,  aby klienti nestagnovali na rovnakej mentálnej či fyzickej úrovni. Preto vytvárame priestor aj na budovanie spoločenstva. Jednou z takýchto aktivít je aj posedenie s pani riaditeľkou pri káve a koláčiku.

Posedenie s pani riaditeľkou čas, ktorí trávime spoločne, čas v ktorom je priestor na otvorenú komunikáciu, ale aj spoločné zdieľanie sa v príjemnej a bezpečnej atmosfére. Naše októbrové stretnutie sa nieslo v duchu hesla „Október, mesiac úcty k starším!“

Naša klientka pani Barborka Gírethová, je veľmi šikovná spisovateľka a vždy nás poteší niečím zo svojej tvorby. V októbri to bola báseň, venovaná všetkým klientom ZSS Seniorville, pod názvom Super starčekovia.

„Štáty  všade vo svete tento mesiac nezabudnú s úctou a láskou poďakovať seniorom, čo dokázali vytvoriť za celý svoj život. Najkrajšie oslovenie a hodnotenie je toho času SUPER STARČEKOVIA. To je úžasné !

V Seniorville Jablonovom žije tiež veľa super starčekov a stareniek . Milá, živá, múdra, veselá, krásna je p. Poldinka.

K jej narodeninám bola napísaná básnička:

                                                     Poldinka milá, medzi nami krásna,
                                                     Teba počúvať, je pochúťka,
                                                     sto rokov ži, a buď nám 
                                                     spievajúcou  l a s t o v i č k o u.

Nemôžem nespomenúť 94 ročnú p. Emíliu, sediacu na vozíčku. Jej pamäť funguje ako super starenke. Má svoj názor, nie je všetko biele či čierne. Vie to dať najavo. Tak to treba! Veríme aj s jej dcérenkou - doktorkou, že dožije mimoriadny vek 100 rokov.

Obdivuhodné sú  super starčekovia a starenky, vidieť ich s  akou rýchlosťou a vytrvalosťou bicyklujú na stacionárnom bicykli.“ 

Jedno oko nezostalo suché a všetkých nás hriali pri srdiečku tieto milé a krásne slová.

Poďakovať sa a potešiť seniorov prišli aj deti z Materskej školy v Jablonovom, ktoré si s pani učiteľkami pripravili krásny program a každý ich výstup bol odmenený búrlivým potleskom.
Pre mňa bolo vtedy slasťou pozorovať tváre klientov, lebo aj napriek všetkým svojím bolestiam, ktoré každý z nich má, sa ich tváre roztiahli do širokých úsmevov, vrásky sa vyhladili a oni žiarili ako slniečka. Detičky nám zaspievali, zatancovali a na záver zagratulovali našim oslávencom. Deti bezprostredne prichádzali ku klientom, podali ruku, zagratulovali, vybozkávali a vystískali. A do spoločenskej miestnosti sa vkrádal hlboký pokoj. Radosť a pokoj klientov nabil energiou do ďalších dní.

Káva a koláčik po programe sa nám stali čerešničkou na bohato zdobenej a chutnej torte.
Čo si priať viac? Vidieť a cítiť, zažiť túto atmosférou nám bolo opätovným potvrdením, že naša práca, aj keď je niekedy ťažká, nie je prácou ale povolaním a má veľký význam.

Je z každej strany veľkým obohatením.

Júlia Harmanová






 

pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Žiadne komentáre: