streda 3. novembra 2010

Ďurovčíkova Carmen ma chytila za srdce

Milujem tanec. Už od útleho detstva. A hoci dnes tancujem už len rekreačne, nenechávam si aspoň ujsť zaujímavé tanečné predstavenia. Tento rok uviedol súbor Slovenského divadla tanca vášnivý príbeh temperamentnej andalúzskej cigánky Carmen a vojaka Dona Josého v choreografii Jána Ďurovčíka. Príbeh tak notoricky známy, že som si myslela, že akákoľvek jeho interpretácia ma nedokáže prekvapiť. Tá Ďurovčíkova má však doslova očarila. Svojou emotívnosťou ma tak vtiahla do deja, že som si po úvodných minútach jemne dupkala nohou v rytme flamenca až do konca predstavenia.

Príbeh, ktorý je podľa literárnej predlohy francúzskeho spisovateľa Prospera Mériméeho zasadený do 19. storočia a do Španielska, sa v Ďurovčíkovej réžii odohráva mimo konkrétneho času a priestoru. Zmysel príbehu však zostáva. Ide o strhujúci príbeh lásky, vášne, žiarlivosti, spaľujúcej túžby a zrady. Vynikajúci výkon najlepších tanečníkov súčasnej slovenskej scény, efektné kostýmy, kombinácia divadelného, hudobného a tanečného prejavu sprostredkovávajú skutočne intenzívny zážitok.

Príjemným osviežením bolo zakomponovanie slovenského folklóru do príbehu Carmen. Strhujúci čapáš v podaní folklóristu z Lúčnice nenechal chladného v Heineken Tower Stage snáď ani jedného diváka. A tak som odchádzala po zhruba hodinovom predstavení plná hrejivých emócií a výnimočného zážitku do chladnej októbrovej noci :-).

Kolegovia, vrelo odporúčam!

Katarína Štaffenová, project leader CompanyHouse

Žiadne komentáre: