pondelok 20. septembra 2010

Zásadní rozhovory


V mojom seriáli MBA pre samoukov dnes predstavím knižku autorov Kerry Patterson, Al Switzler, Joseph Grenny, Pon McMillan s názvom Zásadní rozhovory.

Pravdupovediac, túto knižku som bral ako "povinnú jazdu", keďže bola v doporučenom zozname kníh, na základe ktorého je zostavený tento náš "študijný plán" samoštúdia, z vlastného záujmu by som si túto knihu asi nikdy nekúpil a ani neprečítal. Takže od začiatku som k nej pristupoval trocha so skepsou, ale nakoniec to nebolo také utrpenie a dokonca musím povedať, že som tam našiel aj pár inšpiratívnych myšlienok použiteľných v bežnom živote.

V zásade ide o štandardnú príručku na zlepšenie medziľudskej komunikácie, trčí z nej tak trocha americký prístup k veci, ale dá sa povedať, že mnoho modelov a záverov je všeobecne platných a tu ich máme zhrnuté. Kategorizácia v tiráži hovorí, že kniha patrí do skupín dialóg, interpersonálna komunikácia, vyjednávanie a príručky.

Celá kniha sa točí okolo toho, ako zvládnuť úspešne tzv. "zásadný rozhovor", a tento termín je definovaný ako rozhovor, ktorý spĺňa nasledovné parametre: názory účastníkov rozhovoru na danú tému sa líšia, v rozhovore ide o veľa a do rozhovoru vstupujú silné emócie. No a ďalej, až do konca knihy, autori na modelových situáciách ukazujú príklady takýchto rozhovorov a učia, ako ich zvládnuť. Klasická príručka na zvládanie klasických situácií.

Knihu som zháňal trocha komplikovane, v slovenskej distribúcii som ju nenašiel ani české online shopy s literatúrou ju neponúkali, ale nakoniec som sa k nej cez jej vydavateľa dostal. Je v českom jazyku a má niečo vyše 200 strán, takže naštudovať ju dôkladne nie je veľký problém.

Žiadne komentáre: