utorok 25. októbra 2011

Jak myslí Steve Jobs



Tento príspevok patrí do seriálu "MBA pre samoukov", predchádzajúce diely si môžete vyfiltrovať podľa jednotného označenia týchto príspevkov ("témy" v pravom bočnom menu). Iba pripomínam, že seriál je venovaný prehľadu literatúry, ktorá bola vytipovaná Joshom Kaufmanom a hovorí o knihách, ktoré je radno si prečítať. Tieto knihy čitateľovi prinesú základný prehľad v rôznorodých oblastiach biznisu, a to hlavne so zameraním na:

- osobnostný rozvoj;
- práca pod kontrolou;
- základy úspešného podnikania;
- strategické myslenie;
- zmeny;
- guruovia manažmentu;
- firemné financie;
- efektivita prevádzky;
- forma a funkcie;
- sústredenie sa na svoj biznis;
- projektové riadenie a marketing;
- medziľudské vzťahy;
- komunikačné schopnosti;
- etika podnikania;
- šlabikár ekonóma;
- analýza dát;
- predaj;
- z histórie biznisu.

Keďže som vášnivým čitateľom, Kaufmanov zoznam som rozšíril o mnou doporučené knihy a tie ponúkam v mojom prehľade ako "MBA pre samoukov EXTRA". Podľa môjho názoru sú mnohé z nich užitočnejšie, ako knihy z originálneho zoznamu a niektoré sú hlavne bližšie slovenskej realite.


Dnes pokračujeme knižkou z kategórie "MBA pre samoukov EXTRA", ktorá vyšla v českom preklade v roku 2009 vo vydavateľstve Computer Press a má názov "Jak myslí Steve Jobs", autorom je Leander Kahney (originálny názov je Inside Steve's Brain). Dnes, keď Steve Jobs už nie je medzi nami, čitatelia čakajú na inú knihu o ňom, ale ja som sa k tejto dostal pred viac ako rokov a bol som ňou očarený. Nie je to Stevova biografia ani manažérska príručka, dokonca Steve ju ani neautorizoval. Toľko som odkladal túto krátku recenziu, až ma predbehol môj internetový priateľ a napísal o tejto knihe veľmi dobrý text v jeho online magazíne. Zbytočné je opakovať napísané a tak mi neostáva iné, ako doporučiť vám jeho text.

Pre mňa osobne bolo čítanie tejto knihy poučné: s mnohými myšlienkami sa stotožňujem, z príbehov si môže každý zobrať ponaučenie a vzpruhu do života. Či už osobného alebo podnikateľského. Sledovať princípy, ktorými sa Steve riadi (riadil), odhaľovať jeho metódy práce, komentovať jeho kontroverznosť a držať palce pri jeho boji s chorobou. Nevyhral ho, ale aj to sa musíme naučiť: nie vždy môžeme byť víťazmi.

Kniha ma zaujala natoľko, že jedna z myšlienok zachytená v knihe sa stala mottom mojej osobnej webovej stránky: "Nezabúdať na to, že onedlho zomriem, to je ten najdôležitejší nástroj, ktorý poznám a ktorý mi pomáha robiť veľké životné rozhodnutia."

pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Žiadne komentáre: