streda 12. mája 2010

Getting Things Done


Dnes sa dostávam k prvej knižke doporučenej samoštudentom MBA. Napísal ju David Allen, názov je GTD - Umenie byť produktívny bez stresu (David Allen: Getting Things Done). V rámci kategorizácie, ktorú zaviedol systém MBA pre samoukov patrí táto kniha do sekcie o manažmente času.

Pravdu povediac, vybral som si ju z tej hromady kníh preto, aby som mal toto čo najskôr za sebou. Napodiv, nebolo to nejaké veľké trápenie, dokonca som sa preklikal aj na autorovu stránku (rozumej firmu) o GTD systéme. GTD znamená Getting Things Done, verím, že majster Allen má toto spojenie patentovo chránené. Na obálke knihy je upútavka, že ide o najúspešnejšiu knihu o time managemente a organizovaní osobného i pracovného života, ktorá ponúka ucelený systém na zvýšenie produktivity pri akejkoľvek činnosti. Obálka tiež hovorí, že sa predalo 600.000 výtlačkov tejto knihy. Kniha je dostupná v slovenčine bez problémov.

Základná myšlienka je, že veci, ktoré máme urobiť, vykonať, zorganizovať a tak podobne máme držať mimo hlavy a máme si všetko zaznamenávať do systému informácií, ktorý podrobne kniha popisuje. Tým sa uvoľní v mozgu miesto na kreatívne veci, lebo vás už nebude stresovať, že čo a kedy máte urobiť. Spracovanie "to do" začína zberom všetkých záležitostí do zberného koša a následne triedenie, príprava akcie (lebo každá vec vyžaduje konkrétnu akciu) a zodpovedanie si otázok: čo to je? je to spracovateľné? - ak nie, potom vyhodiť alebo založiť do priečinku "niekedy / možno" alebo založiť do priečinku "referencie", - ak je to spracovateľné, tak odpovedať, aký je ďalší krok: - ak zaberie menej ako 2 minúty, potom to treba spraviť, ak viac, tak vec treba delegovať a založiť do "očakávané", alebo to treba odložiť, čo znamená zapísať termín do kalendára alebo si definovať ďalšie kroky v čase, keď sa to bude dať. Je to jasné? :-)

Pravda je taká, že som ešte nedospel do štádia, že by som musel niečo takéto robiť, zatiaľ to stíham s parádnym koženým blokom A5, ktorý mám vždy pri sebe a s kalendárom v Thunderbirde (Lighting), synchronizáciou s iPhone a so synchronizáciou s Google Calendar-om. Poškuľujem po Mac-ovskej aplikácii Things (a súčasne aj iPhone aplikácia rovnakého mena), ktorá v zásade robí presne to, čo vyššie popisujem: všetko zbieraj, trieď, rob to vtedy, kedy sa to urobiť má alebo to urobiť môžeš a nerozmýšľaj na tým viac, ako je odpoveď na otázky: je to spracovateľné? potrebujem viac ako 2 minúty?

Doporučujem prečítať, lebo to máme v zozname, zamyslieť sa, či to viete aspoň trochu na seba aplikovať a či je metóda pre vás vhodná a zaujímavá. A sústredíme sa na ďalšiu lekciu, to bude knižka z kopy "MBA pre samoukov Extra", teda môj výber zaujímavých titulov, poučných pre biznis.

Martin Hantabál, predseda správnej rady WBA Holding

Žiadne komentáre: