nedeľa 30. mája 2010

TEDx Bratislava 2010


Tento víkend prebehol v Bratislave premiérový TED. Písmeno "x" znamená, že podujatie je zorganizované nezávisle, lokálnymi fanúšikmi, ktorí sa rozhodli spojiť sily a bez nároku na odmenu (!) zorganizovali veľkolepý fantastický event, zohnali sponzorov, zabezpečili rečníkov (ktorí prednášali bez nároku na honorár (!)) a vďaka ktorým sme mali možnosť otvoriť naše mysle dokorán.

Nebudem na tomto mieste vysvetľovať, čo to TED je, odkazujem napríklad na túto web stránku. Na nej si môžete tiež pozrieť videá a inú dokumentáciu z tohto podujatia. A tie videá naozaj doporučujem. Nebudete síce nasatí atmosférou, aká vládla v Heineken Tower Stage, ale zhliadnete prednášky ľudí, ktorí majú čo povedať, a ktorí hlavne chcú svoju vedomosť či pozitívnu energiu šíriť ďalej.

Je fascinujúce, že usporiadatelia mali problém vybrať pár rečníkov zo stoviek návrhov, ktoré im dávali ľudia cez facebook, je fascinujúce, že celá akcia mala organizačný tím, ktorý pozostával z ľudí, ktorí sa predtým nikdy nevideli a nepoznali a spoznali sa až cez facebook. Úžasné, ako sa podarilo vyskladať prednášky "cezgeneračne" - 12 ročná Stela rozprávala o svojej knižnej trilógii, 25 roční psychológovia o marketingu, 40 ročná učiteľka o spojení umenia a vedy a lesník na dôchodku o potrebe zachovať divočinu. A mnohí ďalší: o inštitúciách a o tom, či ich potrebujeme, o cestovaní okolo sveta na Škode 1000 MB, o ekologickom poľnohospodárstve vo forme agrokruhu, o notebookoch v cigánskej jednotriedke, o baktériách a ich pôsobení v procese globálneho otepľovania, o tom, ako sa máme dať hrať deťom s nožom, lebo iba tak sa nedoráňajú, o prepólovaní zemských pólov, aj o tom, ako kvantovú fyziku nemôžeme pochopiť, iba prijať, o architektúre, ktoré vytvára hory, o tom, ako čínska medicína nie je vysvetliteľná, ale funguje, ako Jamie Oliver bojuje proti tučným ľuďom, ako aj o tom, ako človeka zmení, keď sa ocitne v hraničných situáciách. Neviem, či som si spomenul na všetko, ale na stránke bratislavského TEDx-u určite nájdete zoznam všetkých prednášok.

Organizátorom, prednášajúcim i spoluúčastníkom na konferencii patrí moja vďaka za príjemne a užitočne prežitú sobotu.

Martin Hantabál, predseda správnej rady WBA Holding

Žiadne komentáre: