utorok 27. apríla 2010

Syndróm suchého oka

Syndróm suchého oka je závažná porucha zdravia, ktorá môže viesť k trvalému poškodeniu rohovky a spojovky. Podľa posledných prieskumov, ochorením trpí každý piaty pacient, ktorý navštívi očnú ambulanciu /až 15-17 % populácie/.
Suché oko vzniká v dôsledku nedostatočného zvlhčenia povrchu oka slzným filmom, čo následne vedie k vysýchaniu rohovky a spojovky. Slzný film sa skladá z 3 zložiek, medzi ktorými musí byť rovnováha /lipidová, mucinózna a vodná/. V prípade narušenia rovnováhy troch zložiek sa nevytvára plnohodnotný slzný film a dochádza k vzniku syndrómu suchého oka.

Prejavy
- pocit suchých očí
- pocit piesku, cudzieho telieska v oku
- pocit škriabania v oku
- pocit unavených, červených očí
- pocit ťažkých, opuchnutých viečok
- pocit svrbenia, pálenia, rezania
- pocit nadmerného slzenia

Príčiny zníženej produkcií slzného filmu
1. Vekom podmienené /vyšší vek, častejšie ženy/
2. Hormonálne /obdobie menopauzy u žien, laktácia, antikoncepcia/
3. Imunologické /Sjogrenov sy., Reumatidná artritída, Psoriáza, črevné choroby, Lupus, Crohnova choroba, Ulcerózna kolitída,.../
4. Hyponutričné /hypovitaminóza, alkoholizmus/
5. Farmakologické /užívanie anxiolytík, antidepresív, liekov na spanie, antihistaminík, antihypertenzív, diuretík/
6. Traumatické /excísia tumoru slznej žľazy, ožarovanie ako súčasť terapie rakoviny, poleptanie, popálenia, škodlivé noxy z ovzdušia/
7. Zápalové /chronické zápaly viečok, opakované jačmene/
8. Iné /refrakčné laserové operácie, nosenie kontaktných šošoviek, aplikácia botulotoxínu, topická anestéza/
9. Pracovné /dlhodobá práca s počítačom, viac ako 2 hodiny denne, nedostatočná vlhkosť vzduchu, klimatizácia, ventilácia, prašnosť prostredia, výpary z náterov a rozpúšťadiel, z výstuží nábytku, tapetových lepidiel, rôzne vône, pachy, prach z čalúnení, kobercov, dymy z kúrenia a aerosoly z prostriedkov na udržiavanie čistoty. Provokujúcim faktorom môže byť aj cigaretový dym a látky uvoľňované pri fotokopírovaní alebo z niektorých kancelárskych strojov.

Liečba
Najdôležitejším faktorom je určiť príčinu zníženej produkcie slzného filmu a pokúsiť sa ju odstrániť, čo je ale veľmi problematické / viď príčiny/.
Ochorenie teda nevieme vyliečiť, vieme iba zmierniť jeho prejavy a to substitúciou / náhradou/ sĺz. Na zmiernenie príznakov používame umelé slzy alebo gély, prípadne ich kombináciu. Na Slovenskom trhu dostanene kúpiť v lekárňach tieto preparáty: Lacrisyn gtt, Hypromelóza gtt, Hypromelóza P gtt, Arufil gtt, Sensivit gtt, Hypotears gtt, Hypotears gel, Vidisic gel, Systane gtt a iné.

Čo sa stane ak sa suché oko nelieči?
Dochádza k zhoršovaniu subjektívnych príznakov, zhoršuje sa zásobovanie spojovky a rohovky, v závažných prípadoch dôjde až k strate priehľadnosti, v najťažších prípadoch až k slepote.

Aj tu platí, že najlepšia ochrana je prevencia.

MUDr. Adriana Smorádková, LaSalus


Žiadne komentáre: