piatok 23. apríla 2010

Zabudnite na starobince!

Hovorí vám niečo slovo „starobinec“? Správne. Je to budova, kde bývajú starí ľudia.

Za komunizmu toto slovo označovalo miesto, kde sa „odkladali“ starí a nepotrební dôchodcovia, ktorí už boli len na príťaž.

„Dáme ťa do starobinca a bude pokoj!“, počul som často ako malý chlapec suseda, ktorý takto strašil svojho otca. Nielen sused, ale celý socialistický systém zakorenil vo mne slovo starobinec ako strašiaka. Ako niečo, čoho sa treba obávať a teda zákonite sa tomu vyhýbať. Bohužiaľ nielen vo mne, ale v celej spoločnosti.

Máme 21 rokov po Nežnej revolúcii. V myslení ľudí sa veľa zmenilo. Na niečo sme si zvykli rýchlejšie, na niečo pomalšie. Záleží na tom, ako je to v nás zakorenené. Čo sa stupnice zakorenenia týka, starobinec by určite figuroval na poprednom mieste. Dokonca aj médiá ešte stále často využívajú tento negustiózny výraz, ktorý podľa mňa vznikol spojením dvoch slov – starý a binec. Voľne preložené „starý neporiadok“. Aj keď musím uznať, že niektoré zariadenia v našej republike sa významu tohto spojenia dosť podobajú. Najmä tie, ktoré sú takpovediac „nie súkromné“.

Našťastie nemáme len „staré neporiadky“, ale aj „nové poriadky“, čo by som do novodobej terminológie preložil ako „zariadenia pre seniorov“. Nové, svetlé, čisté, bezbariérové, so všetkým komfortom a službami, aké si naši seniori zaslúžia.

Doprajte svojim starým rodičom pokojnú a bezstarostnú jeseň života v moderných zariadeniach pre seniorov. Zabudnite už konečne na staré a pochmúrne starobince!

Marián Jánoš, riaditeľ Seniorville Jablonové

1 komentár:

Monika povedal(a)...

Pekný príspevok a naozaj pravdivý . Na šťastie sme v našom zariadení pochopili,že každý starý človek si naozaj zaslúži dôstojnú starobu zo všetkou úctou ,láskou a ohľaduplnosťou ...:-)