štvrtok 15. apríla 2010

Vzdelávanie sa? Áno!

Pred pár rokmi som náhodou objavil v časopise BIZ článok s názvom "MBA pro samouky podle Joshe Kaufmana". V ňom Josh Kaufman, v tom čase asistent produktového manažéra v Procter & Gamble, inšpirovaný myšlienkou Setha Godina, zostavil zoznam kľúčových knižných titulov, ktoré by si mal človek prečítať, pokiaľ sa mu nechce študovať drahé MBA, ale pritom chce nadobudnúť rozumné penzum vedomostí z oblasti biznisu.

Tituly sú rozdelené na nasledovné okruhy:

- osobnostný rozvoj;
- práca pod kontrolou;
- základy úspešného podnikania;
- strategické myslenie;
- zmeny;
- guruovia manažmentu;
- firemné financie;
- efektivita prevádzky;
- forma a funkcie;
- sústredenie sa na svoj biznis;
- projektové riadenie a marketing;
- medziľudské vzťahy;
- komunikačné schopnosti;
- etika podnikania;
- šlabikár ekonóma;
- analýza dát;
- Predávajte!;
- z histórie biznisu.

V článku je zoznam 40 titulov, ktoré stojí za to si prečítať. Táto myšlienka sa mi zdá veľmi zaujímavá a preto som sa na to dal. Objednal som si prvých 10 kníh a začínam. Postupne vám predstavím jednotlivé tituly a určite pridám aj nejaké navyše, ktoré považujem ja za kľúčové - ktoré mi pomohli vidieť to, čo bolo pre mňa predtým skryté.

Dobrá správa je, že knihy sú síce drahé, na druhej strane ale asi tretina z nich sa dá kúpiť v slovenskej alebo v českej verzii, čo zjednoduší štúdium, a zvyšné sú k dostaniu napr. na amazone.com. A cena za všetky je určite nižšia ako poplatok za najlacnejšie MBA.

Titul síce nezískate, ale myslím si, že určite dostanete vedomosti. A hlavne o to pri štúdiu ide.

Martin Hantabál, predseda správnej rady WBA Holding

Žiadne komentáre: